Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Paszternák
  2024-02-24 07:42:41, szombat
 
  Paszternák: Hogyan támogatja az egészséges életmódot?

A paszternák, pasztinák vagy tudományos nevén Pastinaca sativa, egy kétéves, ehető gyökérzöldség, amely a zellerfélék családjába tartozik.

Ez a zöldség a középkori Európában volt nagyon népszerű, mielőtt a burgonya és a sárgarépa átvette a helyét. A paszternák gyökere fehér vagy krémszínű, hosszú és kúp alakú, hasonlít a sárgarépához.

Íze édeskés, diós, különösen akkor, ha a növényt az első fagy után gyűjtik be.

A paszternákot gyakran használják levesek, pörköltek és egyéb ételek ízesítésére, de önmagában is elkészíthető, például sütve vagy párolva.

Gazdag tápanyagokban, különösen a rostban, a C-vitaminban és egyes B-vitaminokban. A paszternákot gyakran összetévesztik a petrezselyemgyökérrel, ami szintén egy fehér gyökérzöldség, de más ízvilágú és szerkezetű.

Tápértéktartalma
A paszternák (Pastinaca sativa) 100 grammos tápanyagtartalma a következőképpen alakul:
Energia: Körülbelül 75 kalória
Szénhidrátok: Körülbelül 18 g, amiből a rosttartalom 4-5 g körül van.
Fehérjék: Körülbelül 1,2 g
Zsírok: Nagyon alacsony, kevesebb mint 0,5 g
Vitaminok: Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz (17-20 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 20-25%-a), továbbá B-vitaminokat, mint B6-vitamint, folátot, és kisebb mennyiségben B1- és B5-vitaminokat.
Ásványi anyagok: Magas a Káliumtartalma, amely körülbelül 375 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 10%-a. Emellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot és foszfort is kisebb mennyiségben.

Ez az információ általános tájékoztató jellegű, és a paszternák tápanyag-tartalma változhat a termesztési körülményektől és a feldolgozástól függően.
A paszternák jótékony hatásai

1. Segíthet a szem egészségének javításában
A paszternákban található aszkorbinsav (C-vitamin) előnyös lehet a szem egészségének megőrzésében, különösen az időskori makula degeneráció esetén, ami az idősebbek körében gyakori látásproblémát jelent.

A zöldségben található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a napfény okozta károk ellen, így hozzájárulhatnak az egészséges látás megőrzéséhez.

2. Javítja az emésztőrendszer működését
A paszternák, mint táplálék, számos előnyt kínál az emésztőrendszer számára. Ennek egyik legfontosabb oka a magas rosttartalma.

A rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, mivel segítenek az élelmiszerek egészséges mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, csökkentve ezzel az emésztési zavarokat, például a székrekedést.

Emellett a rostok segíthetnek az élelmiszerek lassabb emésztésében, ami stabilabb vércukorszintet eredményez, ami különösen cukorbetegség esetén lehet előnyös.

Ezen felül a paszternákban található rostok hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ezért a paszternák rendszeres fogyasztása javíthatja az általános emésztési egészséget, és támogathatja az egészséges életmód fenntartását.

3. Támogatja az enzimtermelést és a csontok egészségét
A zöldség gazdag mangánban, ami létfontosságú az emésztési egészséget, az antioxidáns funkciót és a sebgyógyulást segítő enzimek termeléséhez.

A paszternákban található mangán hozzájárulhat a porc és csont egészséges kialakulásához, és elősegítheti a csontok erősödését, amivel csökkentheti az osteoporózis kockázatát.

Emellett a paszternák magas kálcium-, cink- és mangántartalma is hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.

4. Segíthet megelőzni a születési rendellenességeket
A paszternák magas folsavtartalma miatt segíthet a születési rendellenességek megelőzésében. A folsav, vagyis a B9-vitamin, különösen fontos a terhesség korai szakaszában, mivel kulcsszerepet játszik az idegcső megfelelő záródásában, ezáltal csökkentheti bizonyos születési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) vagy az agyi fejlődési rendellenességek kockázatát.

Ezen kívül a paszternákban található egyéb tápanyagok, mint például a C-vitamin és a mangán is hozzájárulhatnak az egészséges terhességhez és a magzat normális fejlődéséhez.

Hogyan illesszük be az étrendbe?
Sütve vagy párolva: A paszternák sütve vagy párolva is kiváló. Egy kis olívaolaj, só és bors hozzáadásával süssük vagy pároljuk, amíg puha nem lesz.
Levesekben és főzelékekben: Kiváló alapanyag levesekhez és főzelékekhez, ahol kiemelkedik a finom és édes íze.
Püréként: Pürésíthetjük más zöldségekkel, például burgonyával, hogy gazdag és krémes köretet kapjunk.
Nyersen salátákban: Vékonyan szeletelve nyersen is fogyasztható salátákban, ahol ropogós textúrája és édes íze jól kiegészíti a többi összetevőt.

Fontos megjegyezni, hogy a paszternákot mindig alaposan meg kell mosni, és szükség esetén meghámozni mielőtt elkészítenénk. A változatos felhasználásnak köszönhetően könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.

Kockázatok és mellékhatások
A paszternák fogyasztása általában biztonságos, de vannak lehetséges kockázatok és mellékhatások:

Fotodermatitisz: A paszternák leveleiben és szárában található vegyületek érzékenységet okozhatnak a napfény iránt, ami bőrirritációt és kiütéseket okozhat.
Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a paszternákra, ami a szájban égő érzést, ajakduzzanatot vagy légzési nehézségeket okozhat.
Emésztési zavarok: A paszternák magas rosttartalma néhány ember számára emésztési problémákat, mint például puffadást vagy gázképződést okozhat.
Körforgási problémák: Mivel magas a káliumtartalma, a paszternák fogyasztása nem ajánlott azoknak, akiknél káliummal kapcsolatos egészségügyi problémák vannak.

Mindig fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet és az egészségügyi állapotot a paszternák, vagy bármely más élelmiszer fogyasztása során. Ha bármilyen aggodalom vagy mellékhatás merül fel, javasolt orvosi tanácsot kérni.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
A torma 4 csodálatos hatása
  2024-02-12 04:54:06, hétfő
 
  A tormának az egészségre gyakorolt hatása már az ősidők óta ismert, úgy tartják, hogy ez a legerősebb hatóanyagokkal rendelkező természetes fűszerünk. Egészségünk karbantartása érdekében érdemes minél több tormát fogyasztani, főleg a hidegebb napok beálltával.

Tegyük mindennapossá a torma fogyasztását, használjuk a természetes immunerősítőt ételeinkhez. A torma egy természetes antibiotikum, emellett pedig védi az ereket és a keringést is.

Élen áll a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek listáján is, hiszen 100 gramm torma, 100 mg C-vitamint rejt magában. Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, és nagy szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a méregtelenítésben. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, glükózt és illóolajokat.

Ha emésztésünk nem működik rendesen vegyünk be 10-15 csepp tormalevet, és máris rendeződik a helyzet. Kifejezetten ajánlott azoknak is a torma fogyasztása, akik erős köhögéssel, köszvénnyel, veseproblémával vagy cukorbetegséggel küszködnek.

Torma a túlsúly ellen
A következő recept gyorsan és hatékonyan segít megszabadulni a fölöslegesen lerakódott zsírrétegtől. Olyan nők, akik ezt a receptet alkalmazták, arról számoltak be, hogy sikerült napi 1 cm-től megszabadulniuk. Ez a recept segít, hogy távozzon a fölöslegesen felgyülemlett víz és zsír, javítja a látást és a hallást, a memóriát és az agy működését.

Hozzávalók: 125 gramm torma, 3 citrom, 3 evőkanál méz

Elkészítés: A tormát hámozzuk meg és reszeljük le, majd pépesítsük turmixgéppel, közben keverjük hozzá a citromot és a mézet is. A keletkezett massza pépes állagú kell legyen. Tároljuk a hűtőszekrényben, és naponta kétszer étkezések előtt együnk belőle egy-egy teáskanállal. Három hétig fogyasszuk, majd tartsunk egy hét szünetet.

A tüdő egészségéért
Hozzávalók: 10 gramm torma, 200 ml meleg víz

Elkészítés: A hagyományos módon készítsünk teát a tormából, majd osszuk három részre, és a nap folyamán igyuk meg. Forrón kell fogyasztani.

A jó emésztésért
Hozzávalók: 1 liter fehérbor, 50 gramm torma
Elkészítés: Reszeljük jó apróra a tormát, majd adjuk hozzá a liter fehérborhoz. Tároljuk sötét helyen, naponta igyunk belőle 100 ml étkezés után.

A szív-és érrendszer egészségéért
Hozzávalók: 5 kanál sárgarépalé, 5 kanál reszelt torma, 3 citrom, 2 csésze méz

Elkészítés: A hozzávalókat keverjük jól el, majd tegyük egy hermetikusan záródó üveg edénybe. Hideg és hűvös helyen tároljuk, fogyasszunk belőle egy kanállal naponta háromszor evés előtt.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Bab vagy paszuly
  2024-01-29 11:15:09, hétfő
 
  Szerencsés, aki szereti a babot, mert gyógyító hatása elengedhetetlen.

A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

A bab népies magyar neve: paszuly.

A bab segít felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a szívrohammal, rákkal, cukorbetegséggel és az elhízással szemben. A babban megtalálható az IP6 (inositol hexaphosphate) elnevezésű anyag, amely közre játszik a megelőzésben.

A Cancer Research-ben publikált kutatás szerint felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a babban (és a hüvelyesekben), az IP5-öt (inositol pentakisphosphate), mely nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli. A kutatók rámutattak, hogy az IP5 a kemoterápiával szemben egy természetes hatásos gyógymód lehetne, ha az orvosok a daganatos betegeknek felírnának egy hüvelyesekből álló diétát.

Egy másik, 35 ezer nő részvételéve történt kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata is csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett.

Bab történelem
Nagyon sok fajtája van, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Mexikóban őshonos, az indiánok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először az 1530-as években került; Franciaországban 1548-ban említik először. Ezután az európaiak közvetítésével került át később Afrikába, Ázsiába, Ausztráliába.

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van.

Gyógyászati felhasználása
Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a cukorbetegséget. Csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Összetett szénhidrátokat, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma.

Az őrölt bab lisztjét használják gyulladások, kelések érlelésére borogatásként. Tejjel kevert pépjét sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására. A fehérbab héjából főzött teának komoly gyógyhatása van. Inzulintartalma miatt cukorbetegeknek is nagyon ajánlott vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő, serkenti a szívműködést, vizelethajtó, a pattanásos bőrt belülről tisztítja.

Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését.

A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Sokoldalúan használhatjuk. Főzelék, leves, saláta is készíthető belőle.

Sokan nem tudják a babot fogyasztani puffasztó hatása miatt. Elkerülhető, ha főzés előtt éjszakára beáztatjuk és az áztató vízét leöntve, új vízbe tesszük fel főni.

Jó hatással van gyomrunkra, ha a babot fűszerezzük. Különösen jó erre a kömény, a gyömbér, a babérlevél, az édeskömény, a kakukkfű, a zsálya, a borsfű, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander, természetesen attól függően, hogy milyen jellegű ételt készítünk.

Hippokratész szerint a savanykás, tejfölös bablevest az alkoholtól megfáradt gyomor legjobb ápolója.

A fejtett bab az egyik legjobb forrása az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Mivel a hüvelyesekben lévő keményítő - ha nem pépesítjük - az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége, mivel segít vércukorszintjük egyenletesen tartásában.

Az oldhatatlan rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, illetve mérséklik a vastag- és végbélrák veszélyét, valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.

A fejtett babban megtalálható a B1-vitamin, folsav, B2-vitamin, pantoténsav, vas, foszfor, kálium és magnézium. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint, krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületekben (ún. proteáz-inhibitorokban), melyek a bizonyos védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Tápanyagtartalmát a fagyasztás nem módosítja lényegesen, de a konzerválással C-vitamintartalma csökkenhet (ez a szárításra is vonatkozik). A babkonzervek nagy hátránya még, hogy többnyire egészségtelenül sok só van bennük.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében.

Termesszük bátran, vagy vegyük, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd leszűrés után, terítsük ki, hűtsük, miközben szárad is és zacskózhatjuk.

Intelmek a babbal kapcsolatban
A kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagot is tartalmaz, ami súlyos ételmérgezést okozhat.

Megjegyzésem : Nem a bab áztatóvizét kell kiönteni, hanem áztatáskor tegyünk bele őrölt köménymagot ( CzI)

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Mágikus ital
  2024-01-19 04:50:26, péntek
 
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve
egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos
egészségügyi hatással rendelkezik!





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Párolt kelbimbó
  2024-01-10 05:47:07, szerda
 
  A párolt kelbimbó sok módon szolgálja az egészségünket - diós-mézes párolt
kelbimbósaláta-recepttel

A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek táborát színesíti csakúgy, mint a brokkoli,
a kelkáposzta, a karfiol és a káposzta. Rengeteg előnnyel bír az egészségünkre
nézve. Az egyik az, hogy antioxidánsokban bővelkedik, amelyek megvédik a
sejteket a rákos betegségektől és a szívbetegségektől. C-vitamint is tartalmaz,
amely szintén antioxidánsként működik. A C-vitamin segít a szövetek javításában
és növekedésében. Elengedhetetlen a csontok, a fogak, a bőr és a porc
növekedéséhez.

A kelbimbó gyulladáscsökkentő ereje a krónikus betegségek, köztük a szív
betegségek és a rákos betegségek csökkent kockázatához kapcsolódik. Ez
azért van, mert fitonutrienseket, olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek
csökkentik a gyulladást és a rák kockázatát. Gyulladáscsökkentő vegyületei
megvédik a sejteket a DNS-károsodástól is. Egy tanulmány leírta, hogy azoknál
az embereknél mutattak ki kevesebb gyulladást a vérükben és a vizeletükben,
akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket.

A kelbimbó az antioxidáns erejét nemcsak a rák és a szívbetegségek, hanem a
cukorbetegség elleni védelemre is használja. Egy tanulmány szerint ugyanis a
keresztesvirágú zöldségek fokozott bevitele jelentősen csökkentheti a cukor
betegség kockázatait.

Rostokat is tartalmaz, ami megint csak segít szabályozni a vércukorszintet,
támogatja az emésztőrendszer egészségét és táplálja a hasznos bél
baktériumokat, amelyek hozzájárulnak a pozitív hangulathoz, a megfelelő
immunválaszhoz, az immunitáshoz és a gyulladáscsökkentéshez.

K-vitaminban is bővelkedik a kelbimbó. A vérrögképződés megelőzése mellett
a K-vitamin szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, és segít
megelőzni a csontvesztést is.

A kelbimbó hasznos forrása a karotinoidoknak is, amelyek A-vitaminná alakulnak
a szervezetben, ilyen például a béta-karotin. A karotinoidok jót tesznek a szem
egészségének, mégpedig a kék fény által okozott szemkárosodás megelőzésével.

Mivel tele van C-vitaminnal, így hozzájárul a bőrben képződő kollagén
termeléséhez. A kollagén ragyogóvá és feszessé varázsolja a bőrt.

A kelbimbó alfa-linolénsavban is bővelkedik, amelyet ALA-nak is szoktak nevezni.
Az omega-3 zsírsavaknak is gazdag tárháza, amelyek javítják a koleszterinszintet,
csökkentik a vérnyomást és megakadályozzák a szívbetegség kialakulását.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Zöld csodaszer a ragyogó hajért
  2023-11-19 04:00:04, vasárnap
 
  Gondoltad volna, hogy egy kis kék-zöld alga segíthet abban,
hogy a hajad csodálatosan nézzen ki?

Miért is olyan különleges a spirulina a hajadnak?

1 - Tápanyagbomba: A spirulina rengeteg vitamint és ásványi
anyagot tartalmaz, amelyek a hajad számára nélkülözhetetlenek.

2 - Ellenáll a hajhullásnak: Ha néha azt érzed, hogy több hajad
marad a fésűn, mint a fejeden, a spirulina segíthet abban, hogy
a hajad erősebb és egészségesebb legyen!

3 - Természetes antioxidánsok: Védi a hajadat a környezeti
károsodásoktól és az öregedéstől.

4 - Serkenti a vérkeringést: Még több tápanyag és oxigén a
hajtüszőknek!

Amikor legközelebb a tükörbe nézel, és csodálod az erős,
ragyogó hajad, emlékezz a kis kék-zöld algára, amely ezt
lehetővé tette.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
A karalábé
  2023-11-18 04:50:50, szombat
 
  A karalábé nemcsak nagyon ízletes nyersen fogyasztva, hanem többféleképpen is elkészíthető, és egyik különlegessége, hogy tele van értékes C-vitaminnal, amely többek között az immunrendszerünk megerősítésében vesz aktívan részt.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a karalábé olyan fitokémiai anyagokkal van tele, amelyek csökkenthetik a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kockázatait, illetve ezek az anyagok javíthatják a máj- és vesefunkciókat is.

A karalábé egy igazi tápanyagbomba, hiszen olyan tápanyagokban bővelkedik, mint például a C-vitamin, a kálium, a B6-vitamin, a réz, a mangán, a magnézium, a tiamin, a foszfor, a folát, az E-vitamin. Ezen kívül rostokban is bővelkedik, ami rendkívül jót tesz az emésztésnek.

Most pedig nézzük is meg, hogy miért is tartalmazzon az étrendünk karalábét, azaz milyen előnyei vannak, ha rendszeresen karalábé is kerül a tányérunkra!

A karalábé a keresztesvirágú zöldségek csoportjába tartozik. Ezekkel a zöldségekkel kapcsolatban megállapították, hogy segíthetnek a rákos sejtek elpusztításában, illetve a rákos daganatok növekedésének megállításában.

A karalábé a szív egészségének is jót tesz, ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek fokozzák a szív- és érrendszer egészségét. Minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kisebb az esélye például a szívkoszorúér-betegség kialakulásának.

A rendszeres karalábéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség és az elhízás kockázatait is, ugyanis a karalábé sok vizet és rostot tartalmaz, amelyek együttesen is segítenek a jóllakottság érzetének kialakításában. Ezzel pedig csökken a kalóriabevitel is, aminek hatására a testsúlyunk is csökkenhet, normalizálódhat. Mivel az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik kockázatai tényezője, így az elhízás megelőzésével és az egészséges étrenddel mint például a karalábé, csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait is.

A magas vérnyomás vagy más néven a hipertónia sok embert érint és mintegy előrejelzője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Okozhat például agyvérzést és szívinfarktust is. A vérnyomás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az egészséges étrend kialakítása. A karalábé kulcsfontosságú lehet a vérnyomáscsökkentő diétában, hiszen nagyon eredményesen képes csökkenteni a magas vérnyomást.

A kutatások azt mutatják, hogyha alacsony a szervezetben a C-vitamin szintje, akkor olyan egészségi problémákkal kell számolnunk, mint a magas vérnyomás, az epehólyag-betegség, az érelmeszesedés, a rákos megbetegedések. Ha azonban elegendő C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezeknek a betegségeknek is csökken a kockázata. A karalábé pedig gazdag forrása ennek a vízben oldódó vitaminnak.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Petrezselyem
  2023-06-28 11:05:27, szerda
 
  Erős antioxidáns, tisztító és vizelethajtó, ráadásul fogyaszt és
még hihetetlenül egészséges is, mi az? Hát persze, hogy a
petrezselyem! Ha teaként fogyasztjuk, hihetetlen súlycsökkentést
eredményez. Akár 5 kiló is lemehet néhány nap alatt, igaz, ennek
nagy része víz.

A csodás fogyasztótea receptje végtelenül egyszerű. 5 evőkanál
apróra vágott petrezselymet forrázzunk le egy liternyi vízzel,
hagyjuk állni 20 percen át, majd szűrjük le és már iható is.
Aki szereti, benne is hagyhatja a petrezselyemdarabkákat és úgy
ihatja.

Napközben bármikor lehet fogyasztani hidegen vagy melegen
egyaránt, de a késő esti órákban már nem ajánlott, mert vízhajtó
hatása miatt nem lehet tőle rendesen aludni.

Egy liternél többet ne igyunk naponta belőle!





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Akácvirág
  2023-06-17 10:58:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
Citrom
  2023-04-26 06:21:54, szerda
 
  A víz nagyon egészséges, de előfordul, hogy más innivalóra vágyik a szervezetünk. Ilyenkor sokan készítenek maguknak valamilyen kellemes ízű gyógyteát, de ugyanolyan sokan fordulnak a cukros üdítőitalokhoz vagy szörpökhöz, pedig sokkal hasznosabb, ha valamilyen egészséges italt készítünk magunknak, ami nem tartalmaz semennyi cukrot. Ilyen egészséges ital a limonádé, amely a benne található citromnak köszönhetően nagyon pozitívan hat az egészségre. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak a citromnak és a limonádénak az egészségünkre.

A limonádé rendszeres fogyasztásával fokozhatjuk az immunitást, hiszen a citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik és mint ilyen, nagyon pozitívan hat az immunfunkciókra.

A citromos víz ezen kívül fokozza az anyagcserét és még a fogyásban is a segítségünkre lehet. A citrom ugyanis egy pektin nevű rostban gazdag, amely csökkenti az étvágyat, illetve fokozza a teltségérzetet. A citromos víz a bélflóra egyensúlyát is segít helyreállítani, így az emésztésben lehet még nagy hasznunkra.

A citrom ezen túl flavonoidokat is tartalmaz, amelyek segítenek felpörgetni az anyagcserét. Mivel a zsíranyagcserét is fokozza, így játszhat szerepet a fogyásban.

A citrom nemcsak egyetlen antioxidánst, azaz C-vitamint tartalmaz, hanem flavonoidokban is bővelkedik, amelyek nemcsak antioxidáns hatásúak, de remekül csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást is. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően csökken a szervezetben a sejtkárosodás kialakulásának esélye. A flavonoidok emellett csökkentik a rákos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatait is.

A citromos víz rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik, hogy vesekövek alakuljanak ki a szervezetünkben. Ugyanis a citrom citromsavat tartalmaz, amely megnöveli a szervezetben a citrátszintet, és ez megakadályozza, hogy kalciumkövek rakódjanak le a vesékben.
A citromos víz hatására csökken a puffadás és az ödéma kialakulásának az esélye is. Tisztító hatással is rendelkezik, így segít a szervezetből, pontosabban a májból, a bőrből és a vérből kiüríteni azokat a méreganyagokat, amelyek betegségeket okozhatnak.

A titok nyitja a tárolás! Tedd a hűtőbe, de ne akárhogy! Egy vízzel teli edénybe tedd a citromokat, és úgy tartsd a hűtőben! Ezzel a módszerrel egy egészséges citrom 3 hónapig is friss marad. Próbáld ki!

A legközelebb akciós a citrom, nyugodtan vegyél belőle akár több kilót! Ha van hely a hűtődben sokáig frissen tudod tartami!

Jó ha mindig van otthon citrom, mivel magas C-vitamin tartalma miatt az immunrendszer erősítésében, a betegségek leküzdésében fontos szerepe lehet.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3759
  • e Hét: 26049
  • e Hónap: 48316
  • e Év: 180870
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.